maandag 5 augustus 2013

Hoogwaardige kwaliteit kruiden, specerijen en andere levensmiddelen VS gezond boodschappen doen met een klein budget



Gezond boodschappen doen met een klein budget [bron:Gezonde Voeding]

Aanvullende informatie van Koken Met Specerijen.
Hoe de gezonde voeding uiteindelijk wordt bereid, heeft ook een grote toegevoegde waarde voor ons lichaam. Je wilt ook graag variaties in jouw voeding en niet alleen maar rauwkost eten of alleen juice drinken. En naast de biologische groente en vlees wil je bijvoorbeeld graag kwaliteit rijst [gluten vrij en schaadt de darmwand niet aan].
Deze rijstsoorten worden:
1.   alvorens ze geïmporteerd worden, zijn ze gecontroleerd op hun kwaliteit d.m.v. opvragen van monsters, kwaliteit certificaten o.b.v. de HACCP normen en wijze van gewassenbestrijding.
2.   Na binnenkomst worden ze nog eens gecontroleerd en een willekeurig baal rijst wordt 1 x per jaar getest bij een laboratorium op HACCP normen en of deze ook volgens de EU wetgeving zijn.
3.   Één keer per jaar wordt de leverancier gecontroleerd door de nVWA en de LRQA op kwaliteit en voedselveiligheid.
Om je voeding nog gezonder te maken, kook je met de hoogwaardige kwaliteit kruiden en specerijen en andere levensmiddelen van Koken Met Specerijen. De prijs die je betaalt, is waard voor jouw hardverdiende geld vanwege de kwantiteit. Je betaalt niet meer [én dan nog niet genoemd de kwaliteit] dan nodig is. Bijna alle producten zijn ook nog eens drie jaar lang houdbaar in droge, donkere ruimte. De sauzen, marinade, chutneys en sambals zijn één jaar houdbaar in droge, donkere en koele ruimte [koelkast].
Alleen de levensmiddelen van de merk Chans bieden deze hoogwaardige kwaliteiten op alle fronten en Koken Met Specerijen verhandelt deze online in een pakket zodat je kunt profiteren van kwaliteit, kwantiteit en beste prijs. Koken Met Specerijen levert de pakketten van de merk Chans zonder verzendkosten over heel Nederland.
Eén van de redenen waarom veel mensen niet gezond eten is omdat ze gezonde voeding te duur vinden. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Washington hebben onderzoek gedaan naar de kosten van voeding en vergeleken prijzen van junk food met die van gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig calorieën bevatten, zoals verse groenten, vis, mager vlees en volkorengranen. Zij ontdekten dat de prijzen van gezonde voeding in de laatste twee jaar met zo’n twintig procent zijn gestegen, terwijl het algehele inflatiepercentage voor voeding slechts 5 procent was. De prijzen van ongezonde, calorierijke voeding bleven gelijk of daalden zelfs.

Waarom gezonde voeding vaak duurder is
In de publieke opinie wijt men de gestegen prijzen van gezonde voeding aan allerlei verschillende zaken, van (internationale) landbouw regelgeving en landbouwsubsidies tot de gestegen energieprijzen. Echter, de bovengenoemde onderzoekers geloven dat suikers de hoofdoorzaak zijn. Geraffineerde suikers en glucose-fructosesiroop zijn erg goedkoop en zitten vol nutteloze calorieën. Ze zitten in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen en dranken, zelfs in producten waar je dat niet zo gauw zou verwachten, zoals bonen in blik, mayonaise en augurken. Omdat suikers en glucose-fructosesiroop zo goedkoop zijn, zijn ook de producten die daarmee gemaakt worden goedkoop en zo kan iedereen het zich financieel veroorloven om deze voedingsmiddelen te kopen. Gezondere biologische producten, scharrelvlees en lokaal geteelde groenten bevatten al die suikers niet en zijn daardoor veel duurder.


Hoe je de meeste gezonde voedingsstoffen uit je euro haalt
Als je gezond wil gaan eten heb je helemaal geen goed gevulde portemonnee nodig. Zodra je je verdiept in biologische voeding zul je namelijk ontdekken dat je ook met een klein budget gezond kunt eten, als je maar weet welke voedingsmiddelen de meeste voedingswaarde hebben en hoe je daar de heerlijkste gerechten mee kunt maken. Gezond eten kost meer tijd, want je bent nu eenmaal langer bezig om een maaltijd van verse groenten te bereiden dan een kant-en-klaar maaltijd in de magnetron te stoppen. Maar zelfs als je niet altijd evenveel tijd hebt om te koken kun je manieren bedenken om gezonder te eten, bijvoorbeeld door voor meerdere dagen tegelijk te koken en de overige maaltijden in te vriezen.


Praktische tips om geld te besparen op je boodschappen en toch veel gezonder eten
Voordat je boodschappen gaat doen:
  • Plan je maaltijden vooruit. Maak een overzicht van de gerechten die je de aankomende week wil maken, bepaal vervolgens hoeveel je van alle ingrediënten precies nodig hebt en schrijf deze op je boodschappenlijstje.
  • Zet alleen die dingen op je boodschappenlijstje die je ook echt nodig hebt. Koop met name niet meer verse producten dan je in die week kan eten, want groenten en fruit die hun beste tijd gehad hebben bevatten veel minder goede voedingsstoffen en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Controleer ook altijd je voorraadkast en kijk wat je nog kan gebruiken.
  • Let op de wekelijkse aanbiedingen van de supermarkt(en) in jouw buurt. Regelmatig hebben ze biologische producten in de aanbieding die daardoor vaak goedkoper worden dan gewone producten. Echter, koop nooit producten alleen maar omdat ze in de aanbieding zijn. Als je verse of beperkt houdbare producten niet tijdig gaat gebruiken dan zijn zelfs aanbiedingen weggegooid geld. 
In de winkel of op de markt:
  • Kies altijd zoveel mogelijk voor biologische groenten en fruit. Zijn deze niet in jouw buurt verkrijgbaar of past het even niet in je budget, koop dan niet-biologische groente en fruit, maar was deze altijd goed voordat je ze eet of bereidt.
  • Kies indien mogelijk lokaal geteelde producten. Deze worden vaak verbouwd of geproduceerd volgens biologische standaarden en zijn vaak goedkoper dan de biologische merkproducten omdat er minder schakels zitten tussen de productie en verkoop.
  • Koop wat in het seizoen is. Zowel groenten en fruit zijn veel goedkoper én lekkerder wanneer ze in het seizoen zijn.
  • Koop groenten en fruit niet voorverpakt maar los. Als je je groenten en fruit zelf afweegt betaal je niet voor de verpakkingen, stickers en reclame.
  • Koop altijd verse groenten en als het niet anders kan diepvriesgroenten. Groenten in blik hebben nagenoeg geen voedingswaarde dus die kun je het best helemaal overslaan.
  • Heb je een vriezer en een voorraadkast, koop dan biologisch vlees en biologische houdbare producten in bulk als dat goedkoper is, of als ze in de aanbieding zijn. Verse groenten en fruit kun je beter niet in grote hoeveelheden kopen, want de voedingswaarde gaat erg achteruit als je deze invriest of te lang bewaart.
  • Vermijd kant-en-klaar maaltijden en voorgesneden groenten, fruit en vlees, ook als ze biologisch zijn. Je betaalt bij voorgesneden producten namelijk voor het salaris van de persoon die zo ijverig heeft staan snijden.
  • Koop nooit bewerkte levensmiddelen zoals chips, koekjes, snoep en andere snacks. Deze zijn echt zonde van je geld, zelfs als ze “biologisch” zijn. Bewerkte voedingsmiddelen zitten vol met toevoegingen en vullers en bevatten veel minder gezonde voedingsstoffen. Ontbijtgranen bijvoorbeeld zijn vaak relatief erg duur en zitten vol met suikers en andere ongezonde toevoegingen, zelfs de volkoren en biologische varianten.
Thuis:
  • Maak als je kookt af en toe wat extra maaltijden om in te vriezen, zodat je niet naar ongezonde kant-en-klaar of afhaalmaaltijden grijpt als je een dag geen tijd hebt om te koken.
  • Zorg dat kliekjes en ongebruikte voedingsmiddelen niet in de afvalemmer verdwijnen. Als je eten weggooit gooi je letterlijk geld weg. Volgens een nieuw rapport van de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties gooien we in de hele wereld jaarlijks een derde van al onze voeding weg, wat neer komt op 1,3 miljard ton voeding per jaar. Elk gezin in Nederland gooit jaarlijks voor honderden euro’s rechtstreeks in de afvalemmer. Alleen al van dat geld zou je alle boodschappen biologisch kunnen kopen! Daarom is het zo belangrijk dat je elke keer voordat je boodschappen gaat doen je maaltijden plant en precies opschrijft wat je allemaal nodig hebt. Op deze manier gooi je het minste eten weg.
  • Zie je dat bepaalde groenten en fruit de eerste tekenen beginnen te vertonen dat ze oud, droog of slap worden, gebruik ze dan zo snel mogelijk, gebruik ze om te juicen of maak er een heerlijke soep van.
  • Maak je eigen moestuin. Met een zonnig plekje in de tuin of zelfs een paar bloembakken op je balkon maak je je eigen biologische teelt van de lekkerste groenten en fruit. Volgens de Amerikaanse National Gardening Association (NGA) kan een eigen goedverzorgde moestuin een besparing van tot wel 500 euro per jaar opleveren (de opstart- en onderhoudskosten daarbij inbegrepen).
Het kopen van gezonde biologische voeding is een van de beste investeringen die je kan doen voor je jezelf en je gezin. Door alle goede voedingsstoffen die in biologische eten zitten houd je je lichaam gezond, en in sommige gevallen kan gezonde voeding je zelfs helpen om van kwalen te genezen. Gezonde voeding is dus je geld meer dan waard!

Smakelijke groet,
Tammy Wong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten