Coquilles of Sint-Jacobschelpen of Jakobsmantel of sint-jakobsschelp (Pecten jacobaeus) is een tweekleppig weekdier uit de familie mantels (Pectinidae). De jakobsmantel komt voor in de Middellandse Zee. Dieren leven van planktonische organismen en andere zwevende voedseldeeltjes wat zij verkrijgen door met behulp van hun kieuwen het zeewater te filteren. Mantelschelpen hebben lichtgevoelige organen, 'catadioptrische ogen', die op kleine tentakeltjes aan de mantelrand staan. Deze 'ogen' werken door weerkaatsing en kunnen licht van donker onderscheiden. Hierdoor kunnen zij eventuele vijanden waarnemen en daarop reageren. De reactie kan bestaan uit vluchten (zie onder) of het simpel sluiten van de kleppen.
Marineren in Thais inktvissaus (of vissaus) met 1 eetlepel olijfolie en verse gember en knoflook. Fruit de wok met een beetje olijfolie. Roerbakt de Coquilles en laat ze beiden kanten voor 2 minuten aanbakken voor een bruin randje. Resterende verse gember en hete pepers aan toevoegen en opdienen. Smakelijke groet, KokenMetSpecerijen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten