Heeft u ooit kikkererwten klaar gemaakt? Vertel het ons en verrast ons met uw recept...
Wat zijn kikkererwten?
..zijn een eetbare peulvrucht uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae ofFabaceae) en de onderfamilie Papilionoideae of Faboideae. Het is een eenjarige plant. In Anatolië wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India. Ze stamt waarschijnlijk af van de in het wild groeiende Cicer reticulatum, die nog steeds de naaste levende verwant is. Tegenwoordig wordt de kikkererwt in veel subtropische gebieden geteeld. De belangrijkste teeltgebieden zijn India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran. De plant wordt 20–50 cm hoog en is klierachtig behaard. De bladeren zijn oneven geveerd met dertien tot zeventien elliptische of omgekeerd-eironde blaadjes, waarvan de rand aan de top gezaagd is. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zitten twee tot drie erwten in de ongeveer 3 cm lange peul. Kikkererwten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Ze kunnen in een gematigd klimaat groeien, maar de opbrengst is dan veel lager. Van kikkererwten wordt onder meer hummus en falafel gemaakt. Geroosterd kunnen ze ook als snack worden gegeten.
Zo hebben wij kikkererwten voorbereid:
1) kikkererwten een avond te voren in water weken en volgende ochtend goed laten uitleggen [test even of het zacht genoeg is om te bewerken anders nog even een half uurtje koken] - ben je alleen dan is 100 gram ruim voldoende en anders 150 gram voor twee personen.
2) vier eetlepels Chan's knoflook poeder [of als u liever verse knoflook gebruikt, kan ook en hak deze in kleine stukjes of doe het met een knoflookpers - aantal is aan u en/of u nog de deur uitgaat..], 6 piment korrels, 1 laurierblad, 1 eetlepel Chan's oestersaus, 1 eetlepel Chan's yellow label soja saus en 1 theelepel Chan's sesam olie
3) 2 kip karbonade [je kunt tegenwoordig bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt deze zonder bot halen voor een zeer maatschappelijke prijs] en snij deze in [gewenste grootte] plakjes. Daarna de kip in een beetje olie [maakt niet uit welke] en maizena/aardappelzetmeel marineren.
4) een halve zak slamix [had een aangebroken zak slamix nog in de koelkast dus die gebruikt].
5) rijst [soort die u het lekkerst vindt of wat u in huis hebt] - hoe te bereiden?
Bereiding:
- Standaard procedure
- fruit de knoflook, piment korrels, laurierblad voor 1 minuut goed en voeg vervolgens de kip toe en roerbak/wok deze voor 2 minuten en vervolgens de sauzen en sesam olie en weer voor 2 minuten roerbakken/wokken
- de kikkererwten kunnen er nu bij en roerbak/wok deze samen voor nog eens 2 minuten [ik hou van pikant eten dus doe vervolgens wat chilli's nu ook erbij]
- bord opwarmen in heet water en afdrogen
- slamix op bord [losjes op bord spreiden]
- gekookt rijst [in een vorm of gewoon opgeschept] op het bedje slamix
- de kip met kikkererwten om en op de rijst scheppen
tip - u kunt er een eetlepel Chan's heerlijke mango chutney ernaast serveren!
Smakelijke groet,
KokenMetspecerijen
Wat zijn kikkererwten?
..zijn een eetbare peulvrucht uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae ofFabaceae) en de onderfamilie Papilionoideae of Faboideae. Het is een eenjarige plant. In Anatolië wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India. Ze stamt waarschijnlijk af van de in het wild groeiende Cicer reticulatum, die nog steeds de naaste levende verwant is. Tegenwoordig wordt de kikkererwt in veel subtropische gebieden geteeld. De belangrijkste teeltgebieden zijn India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran. De plant wordt 20–50 cm hoog en is klierachtig behaard. De bladeren zijn oneven geveerd met dertien tot zeventien elliptische of omgekeerd-eironde blaadjes, waarvan de rand aan de top gezaagd is. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zitten twee tot drie erwten in de ongeveer 3 cm lange peul. Kikkererwten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Ze kunnen in een gematigd klimaat groeien, maar de opbrengst is dan veel lager. Van kikkererwten wordt onder meer hummus en falafel gemaakt. Geroosterd kunnen ze ook als snack worden gegeten.
Zo hebben wij kikkererwten voorbereid:
1) kikkererwten een avond te voren in water weken en volgende ochtend goed laten uitleggen [test even of het zacht genoeg is om te bewerken anders nog even een half uurtje koken] - ben je alleen dan is 100 gram ruim voldoende en anders 150 gram voor twee personen.
2) vier eetlepels Chan's knoflook poeder [of als u liever verse knoflook gebruikt, kan ook en hak deze in kleine stukjes of doe het met een knoflookpers - aantal is aan u en/of u nog de deur uitgaat..], 6 piment korrels, 1 laurierblad, 1 eetlepel Chan's oestersaus, 1 eetlepel Chan's yellow label soja saus en 1 theelepel Chan's sesam olie
3) 2 kip karbonade [je kunt tegenwoordig bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt deze zonder bot halen voor een zeer maatschappelijke prijs] en snij deze in [gewenste grootte] plakjes. Daarna de kip in een beetje olie [maakt niet uit welke] en maizena/aardappelzetmeel marineren.
4) een halve zak slamix [had een aangebroken zak slamix nog in de koelkast dus die gebruikt].
5) rijst [soort die u het lekkerst vindt of wat u in huis hebt] - hoe te bereiden?
Bereiding:
- Standaard procedure
- fruit de knoflook, piment korrels, laurierblad voor 1 minuut goed en voeg vervolgens de kip toe en roerbak/wok deze voor 2 minuten en vervolgens de sauzen en sesam olie en weer voor 2 minuten roerbakken/wokken
- de kikkererwten kunnen er nu bij en roerbak/wok deze samen voor nog eens 2 minuten [ik hou van pikant eten dus doe vervolgens wat chilli's nu ook erbij]
- bord opwarmen in heet water en afdrogen
- slamix op bord [losjes op bord spreiden]
- gekookt rijst [in een vorm of gewoon opgeschept] op het bedje slamix
- de kip met kikkererwten om en op de rijst scheppen
tip - u kunt er een eetlepel Chan's heerlijke mango chutney ernaast serveren!
Smakelijke groet,
KokenMetspecerijen
het was heerlijk
BeantwoordenVerwijderen