zaterdag 27 april 2013

Wat houdt een GLUTENVRIJ DIEET in en wat doet het met onze gezondheid?

Wat is een glutenvrij dieet?

Wie coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Niet voor even, maar levenslang. Dat komt heel precies. Eet je toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende voedingsstoffen opnemen. In het glutenvrije dieet ontbreken echter de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten. Ook jodium en calcium zijn een punt van aandacht. Let er altijd goed op dat u alle noodzakelijke voedingstoffen binnenkrijgt.

Lees meer over .. en ga naar "Archief Blogs uit de topics Interactie, Interessante weetjes en Kook met mij.." en klik op "Glutenvrij...wat is dat?"

Smakelijke groet,
KokenMetSpecerijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten